Την Amazon την γνωρίζετε όλοι! Τουλάχιστον ως καταναλωτές γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ψωνίσει έστω και μια φορά από την πλατφόρμα της. Αυτό που θα διαπιστώσατε σίγουρα είναι :

 Ότι μπορείτε να βρείτε ότι φανταστείτε! Προϊόντα που ούτε είχατε υποψιαστεί ότι υπάρχουν σε απίστευτη ποικιλία και προερχόμενα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Amazon δεν είναι μόνο η Αμερική

Αρκετοί θα συνδέετε την Amazon με την αμερικάνικη αγορά . Αυτή η σκέψη όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η Amazon έχει έδρα στο Σιατλ της Αμερικής αλλά έχει marketplaces σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σε ποια αγορά θα επιλέξετε να δραστηριοποιηθείτε θα πρέπει να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες :

★ Από το προϊόν σας. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές προτιμήσεις. Μπορεί το προϊόν σας να έχει ιδιαίτερη απήχηση στην αγορά της Αμερικής αλλά να μην βρίσκει την ίδια ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή αγορά.

★ Από το κόστος . Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι όσο πιο μακριά ταξιδεύει το προϊόν σας και ειδικότερα εκτός Ευρώπης, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος μεταφοράς του. Δασμοί, εκτελωνισμοί και ναύλα θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στο συνολικό κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστείτε μόνο εντός Ευρώπης γιατί όπως προαναφέραμε το σημαντικότερο είναι σε ποια αγορά θεωρείτε ότι ταιριάζει περισσότερο το προϊόν σας . Αν η επιλογή σας είναι σωστή τα κέρδη που θα αποκομίσετε θα υπερκαλύψουν άνετα τα έξοδα σας.

★ Από την ισχύουσα νομοθεσία. Η κάθε χώρα θέτει τις δικές της προδιαγραφές  και πιστοποιήσεις για τα εκάστοτε προϊόντα και θα πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσετε να πουλάτε τα προϊόντα στην χώρα της επιλογής σας. Δεν θα θέλατε να κάνετε όλη την διαδικασία και τα έξοδα για να διαπιστώσετε τελικά ότι είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο να πουλήσετε τα προϊόντα σας στην συγκεκριμένη χώρα.

Στοχεύστε στον κατάλληλο πελάτη για το προϊόν σας. Όταν το πετύχετε αυτό η επιτύχια είναι σίγουρη.

Amazon FBA ….με απλά λόγια

Επειδή και η Amazon εταιρεία είναι και θέλει και αυτή να αυξήσει τα κέρδη της , φρόντισε να δημιουργήσει το μοντέλο Amazon FBA (Fulfilment by Amazon), δηλαδή μια αυτοματοποιημένη και απλοποιημένη διαδικασία που επιτρέπει στους λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα marketplaces της Amazon εύκολα και γρήγορα.

Οι δύο όψεις της Amazon FBA

Η Amazon FBA έχει σαν βασικό σκοπό να απλοποιήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που αρκετές φορές μπορούν να δράσουν αποτρεπτικά σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα και να στρέψει την προσοχή του πωλητή αποκλειστικά στις πωλήσεις και πως θα τις βελτιώσει. Όπως για όλα τα πράγματα , έτσι και για την Amazon FBA υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσετε.

ΘΕΤΙΚΑ
 • Θα διευρύνετε το πελατολόγιο σας. Όταν μιλάμε για εκατομμύρια νέους πελάτες , προφανώς δεν εννοούμε μια μικρή επέκταση αυτού. Τους δυνητικούς πελάτες θα τους έχετε , το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι πως θα τους κάνετε να ενδιαφερθούν για το προϊόν σας.

 • Τα δύσκολα τα έχει αναλάβει η Amazon. Τα μεταφορικά , τις αποθηκεύσεις , τις αποστολές . Η Amazon αναλαμβάνει για λογαριασμό σας ένα μεγάλο όγκο εργασιών από τους ώμους σας. Εσείς απλά πρέπει να παρακολουθείτε μην ξεμείνουν οι αποθήκες της Amazon από τα προϊόντα σας.

 • Και τα δυσκολότερα τα έχει αναλάβει η Amazon. Επιστροφές προϊόντων και χρημάτων , παράπονα για καθυστερήσεις και τα λοιπά αρνητικά που μπορούν να προκύψουν , πάλι η Amazon τα διαχειρίζεται. Οι δυσαρεστημένοι πελάτες σας ικανοποιούνται άμεσα ενώ εσείς δεν χάνεστε μέσα στις διαδικασίες που δεν γνωρίζετε.

 • Έχετε δίπλα σας ένα δυνατό σύμμαχο. Ένας βασικός λόγος που η Amazon έχει κερδίσει το κοινό της, είναι η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της. Φημίζεται για την ταχύτητα στις αποστολές και στην άμεση ανταπόκριση της εταιρείας στα παράπονα των πελατών της. Το σημαντικότερο : όλοι οι πελάτες γνωρίζουν ότι ψωνίζοντας από την Amazon δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν θύμα διαδικτυακής απάτης ή εξαπάτησης των συμφερόντων τους.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Ο πελάτης σας , αυτός ο άγνωστος. Το δυνητικό, νέο  σας πελατολόγιο είναι τεράστιο αλλά και λίγο απρόσιτο. Καθώς δεν γνωρίζετε, τα στοιχεία των πελατών σας είναι λίγο δύσκολο να τους προσεγγίσετε με εναλλακτικούς τρόπους όπως το mail marketing ή οι πλατφόρμες των social media.

 • Ο υψηλός ανταγωνισμός. Όπως εσείς σκέφτεστε νέους τρόπους αύξησης της πελατείας σας και επέκτασης σας σε νέες ξένες αγορές , τις ίδιες σκέψεις κάνουν και άλλοι χιλιάδες ανταγωνιστές σε διάφορα σημεία του κόσμου. Αυτό το γεγονός δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από την νέα επιχειρηματική σας προσπάθεια καθώς  οι πιθανοί πελάτες είναι πάρα πολλοί , όπως και αυτοί που έχουν δει τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται μέσω της Amazon.

 • Δεν είναι δωρεάν υπηρεσία. Μπορεί η Amazon να σας κάνει όσο πιο εύκολη γίνεται την διαδικασία μεταφοράς και προβολής των προϊόντων σας στα marketplaces  αλλά φυσικά δεν σας την κάνει δωρεάν.  Σε περίπτωση που τα προϊόντα σας δεν πουληθούν σε ένα εύλογο διάστημα , η Amazon αρχίζει να σας χρεώνει αποθήκευτρα ενώ σας συμφέρει πιο πολύ να κάνετε μαζικές αποστολές παρά μεμονωμένες.

 • Συνεχείς αναθεωρήσεις προδιαγραφών. Η Amazon για να μπορέσει να διατηρήσει την αξιοπιστία της , θέτει υψηλά στάνταρ στις προδιαγραφές που ζητάει για τα προϊόντα που προωθούνται στα marketplace , ενώ τα προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Θα πρέπει να μένετε συνεχώς ενημερωμένοι για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις που μπορούν να σας πιάσουν απροετοίμαστο και με τα προϊόντα σας στο τελωνείο.

5 αλήθειες που σας αφορούν

 • Δεν χρειάζεται να έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα . Συνεπώς ούτε ιστοσελίδα , eshop , ούτε καν επαγγελματικό ΑΦΜ. Μπορείτε να συνεχίσετε την ιδιωτική επαγγελματική σας δραστηριότητα και να κάνετε μια προσπάθεια να δείτε αν το επιχειρείν σας ταιριάζει.

 • Συνεχίζετε παράλληλα και την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Μπορεί να  έχετε το φυσικό ή ηλεκτρονικό σας κατάστημα το οποίο να συνεχίζετε να το λειτουργείτε κανονικά και η Amazon να είναι μια νέα επιχειρηματική κίνηση που μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε πως θα πάει. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά με λίγα προϊόντα που θεωρείτε ότι έχετε την καλύτερη απήχηση και αναλόγως με τα αποτελέσματα να εκτιμήσετε τα επόμενα βήματα σας.

 • Μια καλή πηγή παθητικού εισοδήματος με χαμηλό ρίσκο. Αυτός ίσως να είναι και ο σημαντικότερος λόγος για να το δοκιμάσετε. Μπορείτε να κατοικείτε σε μια ακριτική περιοχή και να καλλιεργείτε βιολογικά προϊόντα ή να κατασκευάζετε με τα χέρια σας καταπληκτικά προϊόντα. Έχετε μια απίστευτη ευκαιρία να πουλήσετε τα προϊόντα σας στο εξωτερικό , χωρίς να μπλέξετε με λογιστικές – φοροτεχνικές διαδικασίες , έναρξη επαγγέλματος κτλ.

 • Μπορείτε να εκπαιδευτείτε μόνοι σας. Σήμερα πλέον μπορείτε να βρείτε αμέτρητα εκπαιδευτικά βίντεο τα οποία θα σας καθοδηγούν βήμα-βήμα σε όλες τις διαδικασίες της Amazon FBA από την αρχή μέχρι το τέλος. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιλέξετε το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και να οπλιστείτε με υπομονή και επίμονη για τα τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Όπως είπαμε , η Amazon μπορεί να αλλάζει συχνά τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της , οπότε και εσείς θα πρέπει να είστε συνεχώς ενημερωμένοι.

 • Μπορείτε να το αναθέσετε στους ειδικούςΑν δεν είστε πολύ του διαβάσματος ή δεν έχετε υπομονή και θέλετε να δείτε αποτελέσματα σχετικά σύντομα , η ιδανική λύση είναι να αναθέσετε όλo το εγχείρημα σε εξειδικευμένες εταιρείες , οι οποίες θα αναλάβουν όλη την διαδικασία από την αρχή ως το τέλος . Στην Sellsphere , αναλαμβάνουμε να κάνουμε την επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικότητα , παρέχοντας την πλήρη γκάμα των υπηρεσιών της Amazon από την μεταφορά και την αποθήκευση μέχρι την δημιουργία αγγελιών και διαφήμισης των προϊόντων σας στην Amazon.

Τελικά αξίζει να το τολμήσετε ;

Το αν τελικά είναι καλή ιδέα να τολμήσετε την επόμενη επιχειρηματική σας κίνηση εξαρτάται κυρίως από τους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους και από την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή που μπορεί να σας φέρει σίγουρη απόδοση με μηδενικό ρίσκο. Το σημαντικό είναι να εξετάζετε τις επιλογές σας , να ζυγίζετε τα υπέρ και τα κατά και να ξεκινάτε με μικρά βήματα μέχρι να εξοικειωθείτε με την νέα κατάσταση.

“Δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς , αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την ακτή από τα μάτια σου.”

Andre Gide

Published On: 16 Φεβρουαρίου, 2022 / Categories: amazon, Digital Marketing, ecommerce, Marketing Strategy / Tags: , /